Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kocaeli Üniversitesi Sağlık Tesisleri ve Araştırma Merkezleri Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, “Salgın tehdidi altındaki hiçbir vatandaşımızı hastane kapısından geri çevirmedik, hiçbir hastanın tedavisini ihmal etmedik. Bilhassa şehir hastanelerimiz salgın döneminde en çok istifade ettiğimiz, en çok gurur duyduğumuz sağlık tesislerimizden biri oldu” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kocaeli Üniversitesi Sağlık Tesisleri ve Araştırma Merkezleri Açılış Töreni’ne katılarak, bir konuşma gerçekleştirdi.
Bugün önce Hidromek’in geliştirdiği dünyanın ilk elektrikli ve lastik tekerlekli şehir ekskavatörünü test ettiğini, ardından TÜBİTAK’ın yedi farklı mükemmeliyet merkezinin resmî açılışlarını gerçekleştirdiğini şimdi de Kocaeli Üniversitesi’nin Onkoloji Hastanesi ve Rehabilitasyon Merkezi ile üç tıp merkezinin açılışlarını yaptığını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışı yapılan sağlık tesislerine ilişkin şu bilgileri paylaştı: “İlk merkezimiz olan Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne ait poliklinik ve tıp eğitimi uygulama merkezidir. Toplam kapalı alanı 29.500 metrekare olan merkezimizin yatırım bedeli yaklaşık 73 milyon Türk Lirasıdır. Günlük 4 bin hastaya poliklinik hizmeti verme kapasitesine sahip merkezimizde 225 poliklinik odası bulunuyor. Hizmete kazandırdığımız Semahat Aracı Onkoloji ve Palyatif Bakım Merkezi ise 10.300 metrekare kapalı alana sahip önemli bir yatırımdır. Binanın Aracı ailesi tarafından üniversitemize bağışlanmasından dolayı bu merkezimize merhume Semahat Aracı’nın adı verilmiştir. 45 adet kemoterapi kabini bulunan merkezimizde günlük 110 hastaya kemoterapi tedavisi uygulanacak, gerekli hallerde bu sayı 200 hastaya kadar çıkabilecektir. Açılışını yaptığımız bir başka tesisimiz ise, Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Birimi Merkezi’dir. Burada denek hayvanları için kurulan elektro fizyoloji, kardiyoloji, davranış araştırma laboratuvarları ve ameliyathanelerle ilaç ve tıbbi deneylerde çok başarılı sonuçlar elde edeceğimize inanıyoruz.10.500 metrekare kapalı alana sahip, yatırım tutarı 17,5 milyon lira olan Batı Kampusu Sağlık Birimleri Araştırma Merkezleri bilhassa içinden geçtiğimiz dönemde kritik önemde bir yapıdır. Tesis içerisinde tıbbi genetik ve moleküler biyoloji araştırma merkezi ve PCR laboratuvarı, klonlama laboratuvarı, kök hücre merkezi yer alıyor. Merkezimiz Kovid-19 salgınıyla mücadelede bölgemizde yürütülen PCR test hizmetlerine aktif olarak katkı sunmuştur.”
“TÜRKİYE BU DÖNEMDE SAĞLIK SİSTEMİNİ TEST ETME, GÜÇLÜ VE ZAYIF YÖNLERİNİ GÖRME İMKÂNI BULDU”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Koronavirüs salgını sürecinde sosyal devlet anlayışının değerinin ortaya çıktığına dikkati çekerek, “Salgın döneminde pek çok gelişmiş ülkenin sağlık sistemlerinin çöktüğüne şahitlik ettik. Ekonomik güçlerine rağmen tedarik zincirini devam ettiremeyen, kamu düzenini sağlayamayan devletler gördük. Bırakın vatandaşlarına, sağlık personeline dahi maske, tulum, koruyucu tıbbi malzeme temin edemeyen ülkeler oldu. Özellikle yaşlı bakımevlerinden yansıyan görüntüler bir ibret ve utanç vesikası olarak hafızalara kazınmıştır. Elbette her bir ülkenin bu yaşananlardan alacağı dersler vardır” diye konuştu.
Türkiye’nin de bu dönemde sağlık sistemini test etme, güçlü ve zayıf yönlerini görme imkânı bulduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hamdolsun güçlü sağlık altyapımız ve tüm sağlık çalışanlarımızın fedakârlığı ile en kritik evreyi başarıyla atlattık. Diğer pek çok yerde yaşanan can sıkıcı, utanç verici görüntülerin hiçbiri ülkemizde yaşanmadı” dedi.
Maddi imkânı ne olursa olsun bu zorlu süreçte 83 milyonun her bir ferdine birinci sınıf sağlık hizmeti sağlandığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Salgın tehdidi altındaki hiçbir vatandaşımızı hastane kapısından geri çevirmedik, hiçbir hastanın tedavisini ihmal etmedik. Bilhassa şehir hastanelerimiz salgın döneminde en çok istifade ettiğimiz, en çok gurur duyduğumuz sağlık tesislerimizden biri oldu” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bu süreçte kendi ihtiyaçlarını karşılamanın yanında 150 ülke ve altı uluslararası kuruluşa da sağlık malzemesi desteğinde bulunduğuna işaret etti.
“HİÇBİRİMİZİN İHMALKÂR DAVRANARAK, NE KENDİMİZİN NE DE SEVDİKLERİMİZİN SAĞLIĞINI RİSKE ATMA LÜKSÜ YOK”
Yurt dışında bulunan 90 binden fazla vatandaşın da kurulan hava, kara ve deniz köprüleriyle Türkiye’ye getirildiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnşallah bundan sonra da atamız Kanuni Sultan Süleyman’ın o veciz ifadesinde buyurduğu şekilde ‘halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi’ düsturuyla çalışmayı sürdüreceğiz” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşlardan salgınla mücadelede alınan tedbirlere uymalarını isteyerek, şöyle devam etti: “Maalesef maskesini takmayan veya maske bulundurup da çenesinin altında barındıran vatandaşlarım var. Yanlış yapıyoruz, bütün bunlar bize bir şeyi ikaz etmeli; Allah göstermesin, bütün bu süreç içerisinde vefat edenlerin sayısını duyuyorsunuz, görüyorsunuz. Öbür tarafta hastanelerde maalesef şu anda yer alanların durumunu görüyorsunuz. Biz bu ihmallerden çok çektik. Açık plajlar vesaire, lütfen bu dönem içerisinde bunları bırakalım. Sabırla şu dönemi atlatmaya gayret edelim. Hiçbirimizin ihmalkâr davranarak, ne kendimizin ne de sevdiklerimizin sağlığını riske atma lüksü yoktur. Bizim inancımızda önce tedbir, sonra tevekkül gelir. Rehavetin, duyarsızlığın, kurallara karşı kayıtsız davranmanın sonu ya pişmanlıktır, ya da hastalıktır. Vatandaşlarımdan salgına karşı tedbiri elden bırakmamalarını, hayatlarını idame ettirirken muhakkak kurallara uymalarını istirham ediyorum.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışı yapılan sağlık tesislerinin Kocaeli’ne ve Kocaelili vatandaşlara hayırlı olmasını dileyerek, eserlerin inşasında emeği geçenleri tebrik etti ve bu tesislerde çalışacak sağlık personeline de başarılar diledi. Konuşmasının ardından sağlık tesislerinin toplu açılışını gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, tesislerde incelemelerde bulundu.
YORUMLAR